
FAQ n.65445

FAQs:
Part-M: General, Part-M, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
Do declared training organisations (DTO) need a CAMO/CAO and approved maintenance
organisations?

Answer:
Regulation (EU) No 1178/2011 was amended in July 2018 to introduce Part-DTO as regards to
declared training organisations (ref. Reg. (EU) 2018/1119). Regulation (EU) No 1321/2014 was
therefore amended and aligned the Continuing Airworthiness obligations of ATO with those of
DTO. 

This means:

 

 Complex motor-
powered aircraft           
                                

Other than complex motor-powered
aircraft                                              

Commercial
DTO

Applicable
requirement

M.A.201(f) is applicable
 

M.A.201(h) or, for aircraft specified in
Article 3(2), ML.A.201(e) are
applicable
 

Continuing
airworthiness
management

CAMO is required

 

CAO (with continuing airworthiness
management privilege) or CAMO is
required

Maintenance
Part-145 organisation is
required

CAO (with maintenance privilege) or
Part-145 or Part-M Subpart F
organisation is required

Applicable
requirement

M.A.201(g) is applicable
M.A.201(i) or, for aircraft specified in
Article 3(2), ML.A.201(f) are applicable
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Non-
Commercial
DTO

Continuing
airworthiness
management

CAMO is required

 

CAMO is not required

CAO (with continuing airworthiness
management privilege) is not required

 

Maintenance
Part-145 organisation is
required

With the exception of complex
maintenance tasks under Part-M:

CAO (with maintenance privilege) is
not required

Part-145 organisation not required

Part-M Subpart F organisation is not
required

 

Please also refer to GM1 ML.A.201(e) which provides examples of aircraft not considered to be
operated by a commercial ATO or a commercial DTO.
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