
FAQ n.19448

FAQs:
List of approvals/Grandfathered approvals, ETSO authorisations

Question:
How do I know whether an approval has been grandfathered?

Answer:
Any article approved or validated by any member state before the establishment of EASA is
deemed to be 'Grandfathered' under Commission Regulation (EU) No 748/2012 Article 6 .  You
can find the  JAA approvals listed on our website.

There is a large number of old national approvals which were issued before 28th September
2003 but due to the lack of full national records a comprehensive database could not be
published. We recommend any enquirer to contact the approval holder (manufacturer of the
article) and check with them directly whether they have received any national approval for the
subject article. Another option would be to check with the NAA that issued the approval.

In general the following applies for grandfathering:

APPROVAL
ISSUED BY:

APPROVAL DATE

Before
28/09/03

28/09/03
-
01/05/04

01/05/04
-
01/06/05

01/06/05
-
01/12/06

01/12/06
-
01/01/07

01/01/07
-
01/07/13

After
01/07/13

15 OLD EU
MEMBER
STATES

grandfathered EASA responsibility

10 NEW EU
MEMBER
STATES

grandfathered
validation
required

EASA responsibility

NORWAY,
ICELAND

grandfatheredvalidation required EASA responsibility

SWITZERLAND grandfathered EASA responsibility
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/list-approvalsgrandfathered-approvals
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/etso-authorisations
https://www.easa.europa.eu/document-library/regulations/commission-regulation-eu-no-7482012
https://www.easa.europa.eu/easa-and-you/aircraft-products/etso-authorisations


BULGARIA,
ROMANIA

grandfathered validation required EASA responsibility

CROATIA grandfathered validation required
EASA

responsibility

Approvals issued during one of the  time periods indicated with “validation required” are not
grandfathered and need validation by EASA. EASA approvals and grandfathered approvals are
valid in all EU member states as well as Norway, Iceland, Switzerland and Liechtenstein.
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Link:
https://www.easa.europa.eu/pl/faq/19448
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