
FAQ n.136906

FAQs:
Aircraft maintenance and continuing airworthiness — Restrictive measures Russia , EU
restrictive measures against Russia

Question:
Can maintenance services be provided to aircraft operated by an EU operator that is
owned by a Russian citizen/entity?

Answer:
A maintenance organisation should first identify whether a listed individual or entity under EU
sanctions* owns or controls the aircraft. If this is the case, this individual or entity is subject to
an asset freeze and a prohibition to make funds and economic resources, hence, the services
should not be provided.

Furthermore, as to whether it is allowed to provide maintenance services, maintenance
organisations are invited to consult the guidance provided in FAQ #136169 regarding the
interpretation of Article 3c of Regulation (EU) No 833/2014 as regards aircraft to be used in
Russia.

Should maintenance services be possible according to Article 3c, please note that Article 3d of
Regulation (EU) No 833/2014 forbids any aircraft operated by Russian air carriers, including as
a marketing carrier in code-sharing or blocked-space arrangements, or for any Russian-
registered aircraft, or for any non-Russian-registered aircraft which is owned or chartered, or
otherwise controlled by any Russian natural or legal person, entity or body, to land in, take off
from or overfly the territory of the Union. This prohibition also applies to any other aircraft which
is used for a non-scheduled flight and with regard to which a Russian natural or legal person,
entity or body is in a position to effectively determine the place or time of its take-off or landing.
However, without prejudice to the rules laid down in Commission Implementing Regulation
(EU) No 923/2012 with regard to the submission of a flight plan for flights across borders, this
prohibition does not apply to manned aircraft that have a maximum seating capacity
of 4 persons and a maximum take-off mass of no more than 2000 kg when used for private,
non-commercial, non-corporate flights carried out within Union territory and airspace for
recreational purposes or for the purpose of training for private pilot licences and related ratings
with Union training providers. Hence, aircraft subject to such a flight prohibition may (unless
owned or controlled by an individual or entity subject to an asset freeze/prohibition to make
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funds and economic resources) receive maintenance services in the European Union but be
prohibited from flying.

*This can be checked in the Financial Sanctions Files.
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