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ESEASA

European Union Aviation Safety Agency

FAQ n.140276

FAQs:
Categorisation of systems or equipment, Air Traffic Management / Air Navigation Services

(ATM/ANS) ground equipment, Regulations

Question:

Regarding ED Decision 2023/015/R, Annex | (DS-GE.CER/DEC), in Part 3 — ATM/ANS
Equipment Subject to Design Conformity Declaration, Subpart C — Surveillance (SUR),
Section 1 — General, point DS GE.DEC.MSS.101 "Scope", three types of technology are
listed: (a) Mode S; (b) ADS-B; (c) WAM. Does this refer to a classification of ground
equipment? Or does it refer to which technologies/functionalities are applicable to each
ground equipment? For example, if a multilateration system utilising Mode S is
available, which standards would apply? Would the standards listed in Section 4 — Wide
Area Multilateration be applicable? Or are the standards listed in Section 2 — Mode S
ground station (MSS) also applicable?

Answer:

The three technologies listed under Part 3, Subpart C, Section 1 should be understood as
falling under Article 5, subparagraph 1, of Regulation (EU) 2023/1768. Article 5 applies to
equipment that "...generates, receives, and transmits data and/or signals in space for the
purpose of ensuring safe and interoperable air navigation...". Therefore, the three technologies
require a declaration of design compliance in order to be integrated by an air traffic
management (ATM)/ air navigation servives (ANS) provider in their functional system.

Section 1 — GENERAL is applicable to all equipment falling under Subpart C (i.e. Mode S,
ADS-B, and WAM). In the case of a multilateration system utilising Mode S, Section 2 and
Section 4 would be applicable.

However, Section 4 of DS-GE.CER/DEC at Issue 1 does not contain any requirements at this
time. Since DS-GE.CER/DEC does not impose specific standards that must be included in the
declaration, the applicant may select an appropriate standard. The same would be true for
equipment that is not listed under Section 1 — GENERAL.

Note: EASA has planned Rulemaking Task RMT.0744 to prepare Issue 2 of DS-
GE.CER/DEC, which will add requirements to Section 4. At this stage, EASA cannot specify
which standard might be applicable.
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