
FAQ n.19480

FAQs:
General, Airworthiness Directives (ADs)

Question:
Are Foreign State of Design (non-EASA Member States) ADs that are not
available in the Safety Publishing Tool applicable in Europe?

Answer:
Commission Regulation (EU) No 748/2012, Article 3, paragraph 1 (a) (iii) specifies
that “the applicable airworthiness directives were those of the State of design”. 
This means that all ADs issued by the State of Design before 28 September 2003
(start date of EASA), either applicable to European or non-European products (i.e.
aircraft, engines, propellers), parts or appliances (or STC modifications),  have been
adopted by EASA under that Regulation.

As a result, all ADs issued by the State of Design authority for the affected
product(s), part(s) or appliance(s) are valid in Europe, unless EASA has issued a
different decision. 
Commission Regulation (EU) No 1321/2014, M.A.301, paragraph 5 (i) requires that
the “aircraft continuing airworthiness […] shall be ensured by […] the
accomplishment of any applicable airworthiness directive”, as identified by
Regulation (EU) 748/2012.
All Foreign State of Design ADs issued after 28 September 2003 have been (and
still are) ‘automatically’ adopted by EASA under the provisions of EASA Executive
Director Decision 02/2003 or, from 03 June 2019, Executive Director Decision
2019/018/ED. This later decision implies that any AD issued by the State of Design
authority for the products, parts or appliances (or STC modification) to which that
AD applies, becomes valid in Europe upon the day that AD becomes
effective, unless the Agency issues a different decision (e.g. deviating AD, or
statement of non-adoption). This decision applies to all State of Design ADs, not
only those issued by the FAA.
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/general-2
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/airworthiness-directives-ads
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:224:0001:0085:EN:PDF
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1508499775920&uri=CELEX:32014R1321
https://www.easa.europa.eu/document-library/agency-decisions/ed-decision-022003
https://www.easa.europa.eu/document-library/agency-decisions/ed-decision-2019018ed
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