
FAQ n.131427

FAQs:
Design certificates and design organisation approvals, Brexit

Question:
With the UK no longer belonging to the EASA system, what is the status of
supplemental type-certificates/ design changes approved by the CAA UK before the
creation of EASA and that were previously considered grandfathered? What about TCs
and ETSOAs?

Answer:
Article 4 of Regulation (EU) No 748/2012 - Continued validity of supplemental type-certificates

With regard to supplemental type-certificates issued by a Member State under JAA procedures
or applicable national procedures and with regard to changes to products proposed by persons
other than the type-certificate holder of the product, which were approved by a Member State
under applicable national procedures, if the supplemental type-certificate, or change, was valid
on 28 September 2003, the supplemental type-certificate, or change shall be deemed to have
been issued under this Regulation.

These STCs/changes being deemed to have been issued under this Regulation were EASA
valid certificates at the date of 31.12.2020 (irrespective of their origins and like any other
certificate issued in accordance with Reg. 748/2012) and are therefore covered by Article 15 of
ANNEX AVSAF-1.

As per Article 3 and 6 of Regulation (EU) No 748/2012 - Continued validity of type-certificates
and related certificates of airworthiness and parts and appliances certificates, the same applies
in analogy to Type Certificates and European Technical Standard Orders.
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