
FAQ n.119368

FAQs:
Airspace requirements – SPI (Surveillance performance and interoperability), Airspace Usage
requirements, Regulations

Question:
Is there any more information on MEL for the SPI IR?

Answer:
Conditions for operations in the Single European Sky airspace with temporarily inoperative
transponder function can be found in Article 5(5) of the SPI IR. Such conditions could be
potentially supplemented by conditions for operation and rectification interval as required by the
operators’ Competent Authority (CA). We recommend you initially contact your CA. It should
also be noted that the MEL is based on the Master Minimum Equipment LIST (MMEL) specific
for the aircraft/model and cannot be less restrictive. 
 
You can find specific information regarding the MMEL for your aircraft type/model from the
aircraft Type Certificate Holder (TCH). 

If your surveillance equipment (transponder) has been installed using a Supplemental Type
Certificate (STC), you should contact the STC holder (STCH) to obtain the relevant information
and documentation.
 
With regards to EASA documentation, CS-MMEL Issue 2 (Certification Specifications and
guidance material for Master Minimum Equipment List), includes the references to the changes
introduced by the amendment to the SPI IR. 

For any further information on MMEL please send your request to mmel [at] easa.europa.eu.
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Link:
https://www.easa.europa.eu/en/faq/119368

Page 1 of 1

https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/airspace-requirements-spi-surveillance-performance-and-interoperability
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/airspace-usage-requirements
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/regulations
https://www.easa.europa.eu/document-library/certification-specifications/cs-mmel-issue-2
https://www.easa.europa.eu/en/faq/119368

	FAQ n.119368
	Question
	Answer


