
FAQ n.19094

FAQs:
Type ratings of a Part-66 licence, Part-66, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
What is a difference between examination and assessment? Why are there two different
examination standards, respectively in Part-66 Appendix III, points 4 and 5?

Answer:
Examination is a written form of demonstration of a certain level of theoretical knowledge by
the student based on achievement of the learning objectives, usually performed on completion
of a theoretical training course or a portion of a course. The student shall demonstrate, to the
levels identified in the table in Appendix III, the detailed theoretical knowledge of the aircraft’s
applicable systems, structure, operations, maintenance, repair, and troubleshooting according
to approved maintenance data, as well as the use of manuals and approved procedures,
including the knowledge of relevant inspections and limitations. The standard, format, pass
mark, etc. are defined in Appendix III, 4.1. The examination shall be performed by the
appropriately trained and approved examiner.

Assessment is a practical form of measuring the competence of the student by evaluating
three major factors associated to the learning objectives: knowledge, skills and attitude, usually
performed on completion of a practical training course.  The assessment should focus on the
competencies relevant to the aircraft type and its maintenance. The principles on how to
perform the competence assessments are given in the AMCs to Part-66, Appendix III. The
assessment shall be performed by appropriately trained and approved assessors.

Regarding Part-66 Appendix III, point 5., “Type Examination Standard” does not apply to the
examination performed as part of type training. This point only applies to those cases where
type examination is performed as a substitute for type training, which means it is intended for
the examinations conducted by (or on behalf of) the national competent authority on those
aircraft that do not require a type training (typically Group 2, Group 3 and Group 4 aircraft
according to Appendix I to the AMCs to Part-66). So, it is true that the examiners authorised by
the national competent authority shall not have been involved in the applicant's training. In all
other cases AMC to Part-66 Appendix III applies, which means that the roles of the assessor
and the instructor may be combined for the practical elements, depending on the size of the
organisation.
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Regarding the roles of examiners and assessors, these are different functions (which does not
prevent that one person can’t be authorised both as examiner and assessor). Normally, these
functions should not be confused. The expression “The examination shall be oral, written or
practical assessment based, or a combination thereof, …” applies only for Section 5, i.e. “Type
Examination Standard”.
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