
FAQ n.19087

FAQs:
Type ratings of a Part-66 licence, Part-66, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
Is it mandatory to go to a Part-147 approved training organisation to get type training?
Can we do this training in a Part-145 approved organisation or at the aircraft
manufacturer?

Answer:
Only approved Part-147 organisations are entitled to conduct type training courses in
accordance with Article 6 of the Commission Regulation (EU) No 1321/2014. However,
according to Appendix III to Part-66, other than Part-147 organisation (including Part-145
maintenance organisations and manufacturers) can be approved by their competent authorities
to provide theoretical element (theoretical training and examination) and/or practical element
(practical training and assessment) of aircraft type training. This so called “direct” approval may
be given by the competent authority in accordance with 66.B.130 provided:

This is a one-time approval on a case-by-case basis for a single course or a predefined
group of courses i.e. Part-145 approved maintenance organisation cannot receive a
permanent approval for aircraft type training.
The course and the assessment comply with the same standard valid for approved Part-
147 organisations; this standard is described in paragraph 1 to 4 of Appendix III to Part-66.
No Part-147 Certificate of Recognition can be issued for the purpose of the mutual
recognition between Member States. However, an appropriate training certificates can be
issued after successful completion of both elements.

Directly approved aircraft type training course is only valid for Part-66 AML type rating
endorsement by that Member State, which means it cannot be used for aircraft type
endorsement by other Member States (no mutual recognition of the certificate), unless this
other competent authority has approved the course as well.

In the case of type training for airships in Group 1, the courses shall be directly approved by the
competent authority in all cases. The competent authority shall have a procedure to ensure that
the syllabus of the airship-type training covers all the elements contained in the maintenance
data from the Design Approval Holder (DAH) (66.B.130(b)).
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