
FAQ n.19078

FAQs:
Type training, Part-147, Continuing Airworthiness, Regulations

Question:
What is the minimum duration of the practical element of the aircraft type training?

Answer:
The duration of the practical training should ensure that the content of training required by
paragraph 3.2 of Appendix III to Part-66 is completed. However, for aeroplanes with a MTOM
equal or above 30000 kg, AMC to paragraph 1(b), 3.2 and 4.2 of Appendix III to Part-66
recommends the duration of the practical element of a type rating training course be not less
than two weeks, unless a shorter duration meeting the objectives of the training and taking into
account pedagogical aspects (maximum duration per day) is justified to the competent
authority. This means that the duration of the a/c type practical training is not the main driver as
justified by the status of that AMC. According to point 3.2 (b) Appendix III to Part-66 (having the
status of requirement), the duration should be based on the content sufficiently representative
in diversity and complexity in order to gain the needed competence.
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