
FAQ n.116454

FAQs:
Registration requirements, Provisions applicable to both ‘open’ and ’specific’ category, Drones
(UAS), Regulations

Question:
Do I need to register my drone?

Answer:
Unless they are certified, drones do not need to be registered, but you, as drone
operator/owner, must register yourself. You do so with the National Aviation Authority of the
EU country you residence in. (https://www.easa.europa.eu/domains/civil-drones/naa)

You register once, independently of how many drones you have operating in the ’open’ or the
’specific’ category. Your registration will be valid for a period defined by your National Aviation
Authority, after which you need to renew it.

However, you do not need to register yourself if your drone(s):

1. weighs less than 250g and has no camera or other sensor able to detect personal data; or
2. even with a camera or other sensor, weighs less than 250g, but is a toy (this means that

its documentation shows that it complies with ‘toy’ Directive 2009/48/EC); 

A drone is certified when it has a certificate of airworthiness (or a restricted certificate of
airworthiness) issued by the National Aviation Authority. In this case, it requires a registration.
A certified drone is needed only when the risk of the operation requires it. So certification is
never needed for drones operated in the ’open’ category.

Relevant regulation: article 21 of EU regulation 2019/947. 
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