
FAQ n.19127

FAQs:
Air Operations - General, Air Operations, Regulations

Question:
Which operational requirements (EU/EASA Parts) apply to flight activities
carried out by an aircraft designer or aircraft manufacturer?

Answer:
Reference: Regulation (EU) No 965/2012 on Air Operations

At the present stage no EU operational requirements exist for flights related to
design and production activities (“manufacturer flights”). Instead these flights are
regulated under national law. This is laid down in Paragraph 3 of Article 6 of
Regulation (EU) No 965/2012 as follows:

“By way of derogation from Article 5 of this Regulation and without prejudice to
point (b) of Article 18(2) of Regulation (EU) 2018/1139 and to Subpart P of Annex I
to Commission Regulation (EU) No 748/2012 concerning the permit to fly, the
following flights shall continue to be operated under the requirements specified in
the national law of the Member State in which the operator has its principal place of
business, or, where the operator has no principal place of business, the place
where the operator is established or resides:

(a)   flights related to the introduction or modification of aeroplane or helicopter
types conducted by design or production organisations within the scope of their
privileges; (…)”
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