
FAQ n.139283

FAQs:
Applicability, Information Security (Part-IS)

Question:
To which organisations does Part-IS apply?

Answer:
This Regulation applies to the following organisations (Article 2 of Regulation (EU)
2023/203):

1. maintenance organisations subject to Section A of Annex II (Part-145) to
Regulation (EU) No 1321/2014, except those solely involved in the
maintenance of aircraft in accordance with Annex Vb (Part-ML) to Regulation
(EU) No 1321/2014;

2. continuing airworthiness management organisations (CAMOs) subject to
Section A of Annex Vc (Part-CAMO) to Regulation (EU) No 1321/2014, except
those solely involved in the continuing airworthiness management of aircraft in
accordance with Annex Vb (Part-ML) to Regulation (EU) No 1321/2014;

3. air operators subject to Annex III (Part-ORO) to Regulation (EU) No 965/2012,
except those solely involved in the operation of any of the following:

ELA 2 aircraft as defined in Article 1(2), point (j) of Regulation (EU) No
748/2012;
single-engine propeller-driven aeroplanes with a maximum operational
passenger seating configuration (MOPSC) of 5 or less that are not classified
as complex motor-powered aircraft, when taking off and landing at the
same aerodrome or operating site and operating under visual flight rules
(VFR) by day;
single-engine helicopters with an MOPSC of 5 or less that are not classified
as complex motor-powered aircraft, when taking off and landing at the
same aerodrome or operating site and operating under VFR by day.

4. approved training organisations (ATOs) subject to Annex VII (Part-ORA) to
Regulation (EU) No 1178/2011, except those solely involved in training
activities of ELA2 aircraft as defined in Article 1(2), point (j) of Regulation (EU)
No 748/2012, or solely involved in theoretical training;
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5. aircrew aero-medical centres subject to Annex VII (Part-ORA) to Regulation
(EU) No 1178/2011;

6. flight simulation training device (FSTD) operators subject to Annex VII (Part-
ORA) to Regulation (EU) No 1178/2011, except those solely involved in the
operation of FSTDs for ELA2 aircraft as defined in Article 1(2), point (j) of
Regulation (EU) No 748/2012;

7. air traffic controller training organisations (ATCO TOs) and ATCO aero-medical
centres subject to Annex III (Part ATCO.OR) to Regulation (EU) 2015/340;

8. organisations subject to Annex III (Part-ATM/ANS.OR) to Implementing
Regulation (EU) 2017/373, except the following service providers:

air navigation service providers holding a limited certificate in accordance
with point ATM/ANS.OR.A.010 of that Annex;
flight information service providers declaring their activities in accordance
with point ATM/ANS.OR.A.015 of that Annex;

9. U-space service providers and single common information service providers
subject to Implementing Regulation (EU) 2021/664; and

10. approved organisations involved in the design or production of air traffic
management/air navigation services (ATM/ANS) systems and ATM/ANS
constituents subject to Implementing Regulation (EU) 2023/1769.

Moreover, this Regulation applies to the following organisations (Article 2 of
Delegated Regulation (EU) 2022/1645):

1. production organisations and design organisations subject to Subparts G and J
of Section A of Annex I (Part 21) to Regulation (EU) No 748/2012, except design
and production organisations that are solely involved in the design and/or
production of ELA2 aircraft as defined in Article 1(2), point (j) of Regulation (EU)
No 748/2012; and

2. aerodrome operators and apron management service providers subject to
Annex III ‘Part Organisation Requirements (Part-ADR.OR)’ to Regulation (EU) No
139/2014.
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