
FAQ n.136187

FAQs:
Aircraft operations - Restrictive measures Russia, EU restrictive measures against
Russia

Question:
If an aircraft is chartered by an EU or third-country resident, but the flight
is from Russia to the European Union, is it allowed? Alternatively, if at
least one of the passengers is a Russian citizen (not subject to targeted
sanctions, such as a travel ban), is it allowed to approve these flights?

Answer:
Landing in or taking off from the European Union is allowed only if:

1. the aircraft is not operated by a Russian air carrier;
2. the aircraft is not registered in Russia;
3. the aircraft is not owned or chartered(2) or otherwise controlled(1) by any

Russian natural or legal person, entity or body; and
4. there are no persons on board the aircraft who are subject to a listing under

the Sanctions Regulations (in particular, subject to a travel ban).

In line with Article 3d(1) of Regulation (EU) No 833/2014, it shall be prohibited for
any aircraft operated by Russian air carriers, including as a marketing carrier in
code-sharing or blocked-space arrangements, or for any Russian registered aircraft,
or for any non-Russian-registered aircraft that is owned or chartered or otherwise
controlled by any Russian natural or legal person, entity or body, to land in, take off
from or overfly the territory of the European Union.

Therefore, it should be noted that the Regulation does not forbid to take Russian
citizens on board, however, the aircraft cannot be chartered by Russian citizens. If
there are more people on board (e.g. 10 people rented the aircraft, while 2 of them
are Russian citizens) it is up to the authority to make sure there is no
circumvention of the prohibition.

Note 1: The concept of ‘control’ is understood in the ‘economic’ or ‘financial’ sense
and not in the ‘technical’ or ‘operational’ sense (cf. para 48 of Judgement of the
General Court Case T-233/22).
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https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/aircraft-operations-restrictive-measures-russia
https://www.easa.europa.eu/en/the-agency/faqs/eu-restrictive-measures-against-russia
https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=D2184F9E215F398B907A0EC18C8A9EEA?text=&docid=280708&pageIndex=0&doclang=EN&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=1045893


Note 2: The EU aviation law does not define ‘aircraft charter’. Member States
authorities should apply the definition of ‘charter’ in accordance with their national
legislation and relevant international agreements.
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