
FAQ n.119227

FAQs:
Training requirements in the ‘specific’ category, Specific category, Drones (UAS),
Regulations

Question:
Who issues the remote pilot competency certificate for the 'specific'
category and how long is it valid for?

Answer:
For standard scenarios, the National Aviation Authority is responsible for issuing the
certificates. A certificate for Remote Pilot competency is valid for 5 years . If the
revalidation is conducted before the certificate expires, the remote pilot may
attend a seminar provided by the National Aviation Authority or by an entity
recognised by it, otherwise competencies need to be re-demonstrated.

For operations in the ‘specific’ category that are not covered by standard scenarios,
the training will be defined in the operational authorisation provided by the
National Aviation Authority. 

Regulatory reference: Article 12 of EU Regulation 2019/947 and UAS.STS-01.020

Contact your National Aviation Authority for further information

(see https://www.easa.europa.eu/domains/civil-drones/naa).
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