
EASA conference on future aerodrome rules 

21 – 22 May 2012 

www.easa.europa.eu Page 1 of 2 

Answers to questions submitted by the question form: 

 

Question: In the NPA there are some higher technical specification in regards to safety requirement acc. ICAO 
SARPs. Are these higher requirements are based on avail. data or studies or where do the deviations 
from ICAO SARPs come from? 

Dual use (military/civil use) airports are binded to military requirements. Do you give these airports 
more consideration in regards of exceptions + flexibility? 

Answer: In the BR Article 1 is stated “This Regulation shall not apply to: … aerodromes or part thereof, as 
well as equipment, personnel and organisations, referred to in paragraph 1(c) and (d), that are 
controlled and operated by the military;” These aerodromes are therefore out of the scope of the 
Basic Regulation and do not need any special considerations to be taken. Art. 1.3 applies. 

 

Question: G. Kessler said that many comments (of the NPA) were copied and paste. Are those comments 
going to be “weighed”? (according to quantity) 

Example = 10 comments (copied and paste) = 1 comment worth 

or 10 comments (copied and paste) = 10 comment worth 

(on one subject/article) 

Answer: Importance of a comment is given by its substance only. So a copy-pasted comment has no real 
added value, especially when made by an association and pasted also by stakeholders associated in 
this respective association. However the cooperation between stakeholders when commenting the 
proposal is welcomed and this is worth to be indicated.  

 

Question: Why a rulemaking group on “Apron management” should be isolated? 

In BR Article 8a 2(e) it’s said that: “… providers of apron management services shall be allowed to 
declare their capability…” For me this means that there is no regulatory framework is necessary 
which would lead into a certification. Here only a common agreed standard with the competent 
authority on the tasks and education at apron management is needed. (Boris Wilke, Fraport) 

Answer: The provision of apron management services are included in the aerodrome certificate, but 
according to Article 8a (e) it is a decision of the Member State to derogate from Article 8a (d) and 
allow the providers of the apron management services to declare their capability and means of 
discharging the responsibilities associated with the services provided. Hence, the provision of this 
service should be made subject to the regulatory framework, notwithstanding the option for the NAA 
to derogate from the respective requirements. 

 

Question: Reference code: 

If the ASDA and TODA are to be used for the determination of the aerodrome reference code 
number does it mean that a 1400m runway intended for 2C aeroplanes should be a 3C runway and 
that the related specifications shall be reduced with a possible impact on load for a/c operators? 

Answer: The proposal for establishing Aerodrome reference code, set out in the NPA 2011-20, Book 1, CS-
ADR-DSN.A.005, that the Code number is composed of the greater of TODA or ASDA will be 
reviewed to the original table as in ICAO, Annex 14, Volume I. The Aerodrome reference code is 
composed of two elements Code number, which is based on Aeroplane reference filed length and 
Code letter, which is based on aeroplane wingspan and outer main gear wheel span. 

  
In regards to the question, ICAO Annex 14, Volume I, paragraph 1.7 and Table 1.1 stipulates the 
runway code number/runway length relationship: a code 3 runway is “1 200 m up to but not 
including 1 800 m”. Therefore a 1400m runway should be code 3. The runway code letter is 
dependent on the wingspan and outer main gear wheel span of aeroplanes intended to use the 
runway. 

 
Paragraph 3.1.10 stipulates the minimum runway width for combinations of runway code number 
and letter; e.g. Code 3 runways where the code letter is A, B or C should have a minimum width of 
30 m and for code letter D, 45 m. 
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It is not clear from the question why a 1400 m runway is intended for code 2C aeroplanes when it is 
a code number higher and available for use by code 3 aeroplanes, A, B, C or D (depending on 
runway width and performance parameters of the aeroplane vis-à-vis the actual declared distances). 
If the question arises because the OLS, runway strip and infrastructure separation distances have 
been set at runway code 2 criteria, then that is the aerodrome operator’s choice, and could possibly 
impose an operational limitation on aeroplane types that can use the aerodrome. 


